Harvard University Opens New Graduate Student Residence | Facility Executive - Creating Intelligent Buildings

Site sensitive design creates new Charles River landmark in Cambridge.


https://facilityexecutive.com/2008/11/harvard-university-opens-new-graduate-student-residence/
Site sensitive design creates new Charles River landmark in Cambridge.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Harvard University Opens New Graduate Student Residence

Harvard University Opens New Graduate Student Residence | Facility Executive - Creating Intelligent Buildings

 

Photo by: Timothy Hursley—The Arkansas Office
Photo by: Timothy Hursley—The Arkansas Office

Architect Kyu Sung Woo has designed a new graduate housing complex for Harvard University in Cambridge, MA. The 115,000 square foot project is a part of the university’s ongoing effort to house 50% of its graduate, professional, and doctoral students, further supporting a strong residential campus community and helping to alleviate pressure on the local housing market. The scheme houses 215 beds in over 30 different suite types, and includes a faculty director’s suite, a fitness room, study lounge spaces, a multipurpose room, and a garage that extends under the building, its courtyard, and a new public open space along Memorial Dr.


 

The 10 Akron St. project occupies a prominent location on the Charles River, at the corner of Memorial Dr. and Akron St., and is one of a series of new residences for Harvard affiliates as well as low and moderate income units built for local residents. Adjacent is Peabody Terrace Housing by Jose Luis Sert, with whom Woo studied and worked. Visible from across the Charles River, the design composition is a seamless extension of the campus, recalling the scale, massing, and textures of Harvard’s traditional brick river houses and wood frame neighborhood context, with references to Sert. 

From the river side, the six story brick block with glassy bay windows, is appropriately scaled to active Memorial Dr. and the river. Along Banks St., the siding on the low rise, wood clad building refers to adjacent three story wood frame houses and Peabody Terrace’s vertical concrete formwork. The massing composition of these two building elements forms a courtyard open toward the public open space Harvard provided to the City of Cambridge. Together, the courtyard gesture and the park establish a contemporary gateway to campus. The entry portal at 10 Akron St. frames an axial view of the Sert complex through the courtyard and the park, and a section of the building cantilevers over the outdoor deck to preserve sightlines from the community to the river at street level. Projecting bay windows create shade and shadow, animating the façades, and capture remarkable views of Charles River and Boston beyond. 

At the individual scale, architectural detail, material selection, and color palette create familiar, yet contemporary textures and surfaces. Double height curtain wall windows at the corners reveal two story study lounges. Internally, to foster a sense of community, studies and other public spaces distributed throughout the floors and the extra wide open stairs are opportunities for spontaneous encounters. Subtle changes in material and the use of localized intense colors at unit entries punctuate corridors that end with striking views of the outdoors. Apartments are designed for maximum flexibility in furnishing and partitioning, made more spacious with glazing and bay windows.

In keeping with Harvard’s university wide commitment to sustainable building and campus operations, the project was designed to achieve high level LEED certification. Green minded finishes include regionally sourced siding with recycled content; renewable bamboo flooring and wall paneling and low VOC finishes; building systems are designed and engineered to minimize energy usage. Landscape architect Michael Van Valkenburgh Associates designed a seasonal garden with groupings of trees and clumped plantings native to New England, connecting the courtyard to the riverfront terrace. In the courtyard, serrated and diagonally laid paving edged with large river smoothed rocks recall peaceful stone gardens. 

Suggested Links:

You Might Like: