Form Follows Function For New School In Arlington, VA

The Heights, a new secondary school building for Arlington Public Schools, co-locates two progressive education programs — in an eye-catching, functional structure.


https://facilityexecutive.com/2019/10/form-follows-function-for-new-school-in-arlington-va/
The Heights, a new secondary school building for Arlington Public Schools, co-locates two progressive education programs — in an eye-catching, functional structure.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Form Follows Function For New School In Arlington, VA

The Heights, a new secondary school building for Arlington Public Schools, co-locates two progressive education programs — in an eye-catching, functional structure.

Form Follows Function For New School In Arlington, VA

LEO A DALY, in partnership with BIG – Bjarke Ingels Group, and Arlington Public Schools (VA), recently announced completion of The Heights, a new secondary school building in Arlington, VA. The new facility co-locates two Arlington Public Schools programs that are among the most progressive education programs in the United States: a democratic alternative magnet program, and a program for students with severe intellectual disabilities.

LEO A DALY served as executive architect for the project, working closely with design architect BIG. Gilbane provided construction manager at-risk services.

progressive education
The Heights educational facility, part of Arlington Public Schools (Photo: copyright Laurian Ghinitoiu)

“The Heights creates a new architectural icon in Northern Virginia and one of the most innovative educational facilities ever built,” said Tim Duffy, vice president and director of technical services with LEO A DALY. “Learning and community are infused into every detail, from its twisting geometry to the bespoke learning environments that support students in their educational journey.”

Building Up, With A Twist

The Heights employs a distinctive architectural form to maximize density and open space on a tightly constrained site in Rosslyn, VA. Five levels of classrooms are rotated around a central pivot point, creating rooftop terraces on each level that serve as outdoor educational environments. A cascading central stair stitches the five levels together, creating a sense of connectivity and community that is rare in mid-rise school buildings.

A lobby and gathering space, theater, and gymnasium are located on the ground floor, occupying spaces of varying heights created by the rotation of the classroom bars. Public areas are accessible from the main street along Wilson Boulevard.

progressive education
(Photo: copyright Laurian Ghinitoiu)

The design is a thoughtful response to the rapid densification currently underway in the Rosslyn business district. As part of the West Rosslyn Area Plan (WRAP), the Heights contributes to an urban mixed-use corridor defined by civic-minded public spaces and a blend of retail, office, and residential uses. LEO A DALY and BIG worked closely with Arlington Public Schools, WRAP and the Arlington community over the course of 12 public meetings to create a design that serves a wide variety of stakeholders.

Form Follows Function, For Progressive Education

The Heights supports the learning needs of two unique Arlington Public Schools programs housed there: H-B Woodlawn and the Stratford Program.

Based on the liberal education movements of the 1960s and 1970s, H-B Woodlawn empowers students from grades six through 12 to direct their own courses of study and engage directly in administrative matters. To accommodate independence and freedom of expression, H-B Woodlawn spaces are designed more like a university campus than a typical high school.

A large, open lobby offers tiered seating for students to gather between and after classes, engage in self-guided learning and investigate their interests alone or in groups. Classrooms use flexible layouts that can be rearranged for different learning formats according to the class or lesson type. State-of-the-art smart panel screens allow students to share content from their own school-issued devices for more interactive learning. Specialized spaces include a library, art studio, a kiln, science and robotics labs, music rehearsal rooms, and two performing arts theaters.

Four rooftop terraces are accessible directly from classrooms on levels two through five. Each terrace provides a different scale of activity, from large gatherings to class discussions and quiet study areas. The four terraces are designed to reflect the major ecosystems of the Mid-Atlantic physiographic regions and are landscaped with native plants and tree species through an intensive green roof system.

The Eunice Shriver Kennedy Program, which serves special-needs students aged 11 to 22, occupies two levels within a dedicated wing of the building. Many Shriver Program students use wheelchairs and have sensory and motor disabilities that require the help of a personal companion during the day. The curriculum is individualized to each student and focuses on vocational and community skills such as daily living, communication, leisure, recreation, and other skills that help with independence.

Shriver Program areas provide privacy and ease of accessibility, with both floors directly accessible from grade. Learning spaces on these levels support Arlington Public Schools’ Functional Life Skills program, with distinct areas dedicated to different skills. Stratford students have a dedicated gymnasium and secure courtyard, occupational physical therapy suite, and sensory cottage with specialized equipment to help with sensory processing.

progressive education
(Photo: copyright Laurian Ghinitoiu)

Executing The Build

LEO A DALY and BIG worked closely with structural engineering firm Robert Silman Associates to execute the building’s many gravity-defying cantilevers. A system of trusses transfers building loads at each level while avoiding the need to have columns in classrooms or other large program areas, such as the gym and theater. A careful erection sequence was carried out in phases to build the complicated structure.

The density of the building’s program required a careful approach to acoustical design. Spaces with the greatest potential for noise bleed, such as gyms and theaters, are located on the ground floor. Other spaces, such as music rehearsal rooms, have isolated floor slabs and suspended ceilings to buffer them from surrounding classrooms. The large auditorium uses conditioned air supplied through an underfloor plenum, achieving isolation from the adjacent mechanical room.

This building is expected to achieve LEED Gold certification.

Suggested Links:

LEAVE A REPLY